Alla inlägg den 17 juli 2012
Tips!
Formfranska, creme fraiche, tomater, purjolök, färska champinjoner, salt, peppar, ost och lite redning.
Skär svampen, tomaterna och purjolöken i små bitar. Stek i teflonpanna, ha i en burk creme fraiche, salta och peppra och låt puttra i några minuter. Red av med maizena så att hopkoket blir ganska tjockt (annars rinner det av mackorna). Ha på smacket på brödskivorna, ha på ost och skjuts in i ugnen i 200 grader tills osten har fått fin färg.
Mer tips:
Svampstuvning + bröd, med eller utan ost Skinkost + purjolök + paprika + bröd
Skinka + banan + curry + ost + bröd
Salami + champinjoner tunt skivade + ost + bröd
Grillad kyckling i tunna skivor + pesto + ost + bröd
Eller
Tomatpuré och krossad vitlök på brödet, och på det en skiva rökt skinka, oregano och riven ost
Ännu mer tips:
chilisås på brödet +lägg på tonfisk (ivatten) + riven eller skivad ost
Här kommer ett nytt recept jag fick av en läsare som provat det gammla receptet men inte blev riktigt nöjd med det och jag fick det här som tips i stället. *glad*
16 bitar à 3,5 points per portion
100 g margarin
2,5 dl socker
2 ägg
1,5 dl mjöl
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
Garnering
1 dl mellangrädde max 27%
physalis
kiwi
Till formen:
1 tsk margarin
1 msk ströbröd
Sätt ugnen på 175 grader. Smält margarinet i en kastrull. Ta bort kastrullen från plattan. Rör ner socker, ägg och sedan övriga ingredienser så att allt blir väl blandat. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt kakan kallna. Vispa grädden och bred över kakan. Dekorera med frukt.
Ha det bra mormor!
Soliga hälsningar
Karen
"smörgåstårta"- Ärligt stulen från VV forum/Nemensi är källan
Recept 1
Skär bort kanterna från 4 skivor rostbröd.
Smöra två av mackorna med två tsk lättmargarin och därefter med två msk light leverpastej och två msk bostongurka.
Lägg på de två sista brödskivorna och bred med 2 msk skinkost (4%). Dekorera med två skivor skinka, två skivor 10% ost och valfria grönsaker
och då får man en god smörgåstårta" för bara 8,5 points
recept 2
Bred 2 msk räkost (4%) på en skiva rostbröd utan kanter. Lägg på en brödskiva till. Blanda två kokta hackade äggvitor med 2 tsk Kalles kaviar och bred på brödet lägg på ytterligare en skiva bröd och bred 2 msk räkost på brödet, dekorera med grönsaker och 1/2 dl räkor.
Då blir smörgåstårtebiten inte mer än 6 points
recept 3
om man inte gillar kaviar kan man ersätta det lagret med 1/2 dl tonfisk och 2 tsk lättmajonnäs.
då blir tårtbiten 7 points
Chili och räk paj
6 portioner 7,5 Points
Ingredienser
4-6 port
Pajdeg:
2 1/2 dl vetemjöl
75 g smör
3/4 dl Kesella lätt
Fyllning:
3 ägg
250 g cottage cheese, KESO® chili
200 g skalade räkor
2 dl riven lagrad ost 17%
Gör så här
Hacka ihop smör och mjöl. Tillsätt Kesella och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform (24 cm i diameter). Låt vila i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 200°. Nagga botten med en gaffel. Förgrädda pajskalet i ugnen ca 10 min. Vispa upp äggen och blanda med cottage cheese, räkorna och den rivna osten. Häll blandningen i pajskalet. Grädda pajen i ca 25 min tills den har stelnat.
Flamenco 4 pers
Grytan ger 3,5 p per person
4 kycklingfiléer eller fläskfilé/qournbitar
1-2 gula paprikor
1-2 gula lökar
1 apelsin (rivet skal och saften)
VV fraiche 2 dl
1 milda extra
1 tsk sambal oelek
2 msk chilisås
1 tsk socker
1 tsk curry
kycklingfond efter smak
Passar bra att äta med ris, potatis eller bulgur. Servera den med ett stort fat med uppskurna exotiska frukter istället för sallad. Mango, papaya, annans, kiwi etc är gott till. Missa inte detta med frukten för det är verkligen det som gör rätten!
Potatissallad:
2 port
3,5 points per portion
2½ dl naturell yoghurt
6 kokta, kalla potatisar
4 tsk lättmajonäs
1 liten hackad rödlök
1 vitlöksklyftaPotta
Kycklingfilé under vitlökstäcke med potatisgratäng
(receptet från 56kilo.se)
4 portioner á 9 pts
Kycklingarna:
4 kycklingfiléer (jag köper alltid guldfågelns)
2 dl 8% fraiche
100 g creme bonjour vitlöksost light
4 vitlöksklyftor
Potatisgratängen: (4,5 pts per portion)
(ursprungligt recept från Nigella Lawson - byt ut mot vispgrädde och standardmjölk vid festiga tillfällen)
1 kg mjöliga potatisar
2,5 dl mellanmjölk
2,5 dl Milda Mat Extra
0,5 gul lök
0,5 msk salt
25 g mini lätta
Kycklingen: Rensa kycklingfilén från sträng och annat och rör ihop fraiche, vitlök och ost till en röra.
Spraya en ugnsfast form med lite olja och lägg i kycklingen, klicka ut röran jämt ovanpå.
Gratinera i ugn på 225 grader i ca 30 minuter.
Gratängen: Skala potatisen och skär dem i bitar om cirka 1 cm. Lägg potatisen i en stor kastrull tillsammans med mjölken, grädden, löken, den pressade vitlöken och saltet.
Låt allt koka tills dess att potatisen mjuknat. Var försiktig så gräddröran inte bränns! Rör ofta och sänk värmen så det bara småputtrar.
Smöra en gratängform och häll i potatisblandningen. Klicka över det resterande smöret och ställ in gratängen i ugnen på 240 grader i 15 minuter eller tills dess att gratängen bubblar och ytan är gyllenbrun.
Låt gratängen vila 10-20 minuter innan servering.
Köttfärssås
Receptet är från 56kilo.se
Detta receptet är ett storkoksrecept. Bra att frysa in i portionspåsar.
Satsen väger ca 2900 g och delat på 9 blir det ca 3.5 PTS per portion (rejäl portion!)
9 portioner á 3.5 PTS
700 g nötfärs 10%
6-7 morötter (rivna)
2 normalstora lökar
3-4 vitlöksklyftor
1 mörk oxbuljong tärning
kinesisk soja
2 msk brun maizena redning
kryddor
2.5 dl vatten
3 burkar tomatkross
1 burk champinjoner
1 Milda minimat 7%
Stek upp hackad lök och champinjoner och lägg över i stor kastrull. (Jag anv oljespray)
Stek upp köttfärsen och lägg över i kastrullen.
Blanda ner övriga ingredienser och krydda efter smak. Låt puttra på svag värme i ca 15-20 minuter.
Servera med valfri mängd pasta, tex tagliatelle.
Köttfärssås + 135 g tagliatelle = 6.5 PTS
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
|||||||||
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
|||
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
|||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
|||
30 | 31 | ||||||||
|
Augusti 2012
18/8 -1,1
11/8 +0,4
2/8 -0,5
Juli 2012
-3,0 kg *