Alla inlägg under juli 2012
Flamenco 4 pers
Grytan ger 3,5 p per person
4 kycklingfiléer eller fläskfilé/qournbitar
1-2 gula paprikor
1-2 gula lökar
1 apelsin (rivet skal och saften)
VV fraiche 2 dl
1 milda extra
1 tsk sambal oelek
2 msk chilisås
1 tsk socker
1 tsk curry
kycklingfond efter smak
Passar bra att äta med ris, potatis eller bulgur. Servera den med ett stort fat med uppskurna exotiska frukter istället för sallad. Mango, papaya, annans, kiwi etc är gott till. Missa inte detta med frukten för det är verkligen det som gör rätten!
Potatissallad:
2 port
3,5 points per portion
2½ dl naturell yoghurt
6 kokta, kalla potatisar
4 tsk lättmajonäs
1 liten hackad rödlök
1 vitlöksklyftaPotta
Kycklingfilé under vitlökstäcke med potatisgratäng
(receptet från 56kilo.se)
4 portioner á 9 pts
Kycklingarna:
4 kycklingfiléer (jag köper alltid guldfågelns)
2 dl 8% fraiche
100 g creme bonjour vitlöksost light
4 vitlöksklyftor
Potatisgratängen: (4,5 pts per portion)
(ursprungligt recept från Nigella Lawson - byt ut mot vispgrädde och standardmjölk vid festiga tillfällen)
1 kg mjöliga potatisar
2,5 dl mellanmjölk
2,5 dl Milda Mat Extra
0,5 gul lök
0,5 msk salt
25 g mini lätta
Kycklingen: Rensa kycklingfilén från sträng och annat och rör ihop fraiche, vitlök och ost till en röra.
Spraya en ugnsfast form med lite olja och lägg i kycklingen, klicka ut röran jämt ovanpå.
Gratinera i ugn på 225 grader i ca 30 minuter.
Gratängen: Skala potatisen och skär dem i bitar om cirka 1 cm. Lägg potatisen i en stor kastrull tillsammans med mjölken, grädden, löken, den pressade vitlöken och saltet.
Låt allt koka tills dess att potatisen mjuknat. Var försiktig så gräddröran inte bränns! Rör ofta och sänk värmen så det bara småputtrar.
Smöra en gratängform och häll i potatisblandningen. Klicka över det resterande smöret och ställ in gratängen i ugnen på 240 grader i 15 minuter eller tills dess att gratängen bubblar och ytan är gyllenbrun.
Låt gratängen vila 10-20 minuter innan servering.
Köttfärssås
Receptet är från 56kilo.se
Detta receptet är ett storkoksrecept. Bra att frysa in i portionspåsar.
Satsen väger ca 2900 g och delat på 9 blir det ca 3.5 PTS per portion (rejäl portion!)
9 portioner á 3.5 PTS
700 g nötfärs 10%
6-7 morötter (rivna)
2 normalstora lökar
3-4 vitlöksklyftor
1 mörk oxbuljong tärning
kinesisk soja
2 msk brun maizena redning
kryddor
2.5 dl vatten
3 burkar tomatkross
1 burk champinjoner
1 Milda minimat 7%
Stek upp hackad lök och champinjoner och lägg över i stor kastrull. (Jag anv oljespray)
Stek upp köttfärsen och lägg över i kastrullen.
Blanda ner övriga ingredienser och krydda efter smak. Låt puttra på svag värme i ca 15-20 minuter.
Servera med valfri mängd pasta, tex tagliatelle.
Köttfärssås + 135 g tagliatelle = 6.5 PTS
Fläskfilé med balsamicosås 4port 5points
500g fläskfilé
250g champinjoner, färska
vitlök efter smak
1 köttbuljongtärning (smulas över)
1 tsk salvia
2 msk balsamvinäger
1 1/2 dl vatten
3 tsk soja
2dl fraiche (8%)
Skiva och bryn fläskfilé och lägg över i en gryta. Skiva champinjoner, hacka vitlöken, bryn och lägg över köttet. Smula buljongtärningen över köttet och svampen. Blanda i restrerande ingredienser och låt puttra en stund. servera med ris eller potatis och en god sallad.
Tips! Gör detta till en riktigt fin middag och servera klyftpotatis. Kom ihåg att räkna extra points för potatisen och ev matolja.
Kalops
4 portioner á 3,5points
(från vv forumet)
600gram grytbitar, magert kött
1tsk flytande margarin
2 gula lökar
4 morötter
2 lagerblad
10 kryddpepparkorn
2 msk vetemjöl
Salt, peppar och köttbuljong
soja
Dela köttet i lagom bitar. Bryn i margarin, krydda med salt och peppar. Tillsätt lagerblad och kryddpeppar. Häll på vatten så att det precis täcker köttet.
Låt småkoka tills det blir mört ca 1 timme.
Dela morötter i bitar och lök i klyftor, lägg ner när köttet kokat ca 30 min. Späd eventuellt med mer vatten. Vispa ut mjölet i lite vatten och rör ner det och soja i grytan.
Servera med kokt potatis, inlagda rödbetor och grönsaker. (Räkna extra för detta).
Smala semlor
15stora eller 30 små
2p liten 3p stor
225grader mitten av ugnen
50g margarin
21/2dl lättmjölk
1pkt jäst
1 1/4 lättkesella
3/4 vit baksirap
1/4tsk salt
8-9dl mjöl
Pensling
1äggula o 3msk lättmjölk
Fyllning
150g mandelmassa 3dl mellangrädde (max 27%)
Smölt margarin tillsätt mjölken o värm till 37%
smula jästen i en bunke o häll över mjölkblandningen.Rör om så att jästen löser sig.Blanda ner kesella,salt,sirap,o det mesta av mjölet.Arbeta till en smidig deg.Låt jäsa i 30min.Arbeta degen på mjölat bakbord o baka ut till runda bullar.Lägg på en bakplåtsklädd plåt låt jäsa i 30 min.Vispa äggula o mjölk pensla bullarna.Grädda mitt i ugnen i 6-8 min.
När bullarna svalnat gröp ur lite inkråm o blanda med mandelmassan..
Lägg i bullarna och på med grädden
Blåbärskaka Portioner (15bitar)
Förberedelse (15min)
Tillagning (45min)
POINTS,per bit (2,5)
175 g rumsvarmt margarin
2 dl socker
3 ägg
3½ dl vetemjöl
2½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
½ dl gräddfil
½ l blåbär
Glasyr
100 g färskost (max 16%)
2 msk gräddfil
1½ msk florsocker
Garnering
citronmeliss
Sätt ugnen på 175grader. Smörj och bröa en rund bakform (diameter 24cm). Blanda margarin,socker,ägg,vetemjöl,bakpul ver,vaniljsocker och gräddfil rejält tills smetern börjar ljusna.
Häll i hälften av bären och rör om förstiktigt. Häll smeten i bakformen och jämna till ytan.
Grädda i nedre delen av ugnen i 35-45 min.
Låt kakan svalna lite innan den stjälps upp på galler.
Rör samman färskost,gräddfil och florsocker. Bred smeten på den kalla kakan. Strö över resterande bär. Garnera med citronmeliss.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
|||||||||
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
|||
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
|||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
|||
30 | 31 | ||||||||
|
Augusti 2012
18/8 -1,1
11/8 +0,4
2/8 -0,5
Juli 2012
-3,0 kg *